Monday, April 30, 2012

Nõgesesupp

Nõgesesupi valmistamine on igakevadine rituaal. Kõige suurem kunst ongi nõgeste korjamine, sest supi valmistamine on lihtne, supp saab väga maitsev ning on peale selle ka äärmiselt kasulik. Rahvatarkus ütleb, et nõges võtab väsimuse ja tugevdab verd.
Koostis (kahele):
puljongit
kausitäis noori nõgeseid
umbes 1 dl kruupe
1 kartul
1 porgand
2 keedumuna

Kruubid panin eelmisel päeval likku, et need kiiremini pehmeks keeks. Väga edukalt saab nõgesesuppi teha ka ilma kruupideta, kuid minul on lapsepõlvenostalgia just kruupidega supist, nii et vähemasti selle aasta esimese nõgesesupi keetsin kruupidega. Esmalt panegi kruubid koos puljongiga keema ning keeda, kuni kruup on peaaegu pehme. Lisa seejärel tükkideks lõigatud kartul ning porgand.

Samal ajal puhasta nõgesed juurtest ning muust sodist ja vala üle keeva veega. Lase paar minutit seista, vala vesi ära ning kalla nõgestele peale külm vesi. Nõruta ning haki nõgesed väiksemateks tükkideks.

Kui kartul ja porgand on pehme, maitsesta suppi vajadusel soolaga ning lisa nõgesed. Lase veel korraks koos nõgestega keema tõusta ning serveeri keedetud munaga, soovi korral lisa hapukoort.

No comments:

Post a Comment