...ehk kui pähklisõpra tabab magusaisu.
Viimasel ajal olen avastanud, et mulle meeldivad järjest magusamad ja magusamad maiused ja ei saa salata, et ka antud pähklikook üks küllaltki magus suutäis on. Retsept pärineb raamatust "500 pirukat ja kooki", kuid võrreldes originaalretseptiga on siirupit koogis kõvasti vähem.
Põhi:140 g jahu
110 g võid
1 muna
1 tl äädikat
1 spl külma vett
näpuotsatäis soola
Kaalu jahu kaussi ning lisa sool ja kuubikuteks lõigatud külm või. Haki noaga või ja jahu, kuni moodustub purutaoline mass. Klopi muna lahti ning sega hulka vesi ja äädikas. Lisa munasegu tainale ning sega, kuni tainas on ühtlane. Mässi tainapall toidukilesse ning aseta külmkappi.
Kuna külmkapist võttes tuleks tainal enne vormi panekut toatemperatuuril seista lasta, aga mul seekord aega nappis, siis panin taigna külmkappi juba koos koogivormiga. Selleks vooderda 23 cm koogivormi põhi küpsetuspaberiga ning suru taigen vormi põhja ning äärtele. Pane tainale toidukile, nii et õhku vahele ei jääks ning aseta vorm vähemalt pooleks tunniks külmkappi. Üks võimalus külmkapist võetud taigna kergemini vormimiseks on taignapalli jämeda riiviga riivida.
Valmista ette täidis.
Koostis:
170 g muscovado suhkrut
2 spl jahu
3 muna
50 g siirupit (algretseptis 340 g siirupit)
25 g võid
noaotsaga soola
Peale:
120 g pekaanipähkleid
Sega jahu ning suhkur. Klopi juurde munad, lisa siirup, võitükid ning sool.
Pane ahi 220 kraadi juurde sooja ning eelküpseta koogipõhja 10 minutit. Vala täidis põhjale ning lao peale pekaanipähklid. Aseta vorm ettevaatlikult ahju tagasi ning küpseta kooki, kuni täidis on hüübinud ning taignaääred kuldsed.
See kook maitseb ka mittepähklisõbrast koogisõbrale. Järele proovitud.
ReplyDelete