Sunday, April 29, 2012

Karamellistatud pirnidega kook

Kuna esimest korda sel aastal oli lootust, et nüüd läheb lahti suuremateks aiatöödeks ja et juba pikemat aega oli meeles mõlkunud üks karamelline koogike, siis tundus olevat õige aeg need kaks asja ühendada. Peale aias müttamist oli kosutav istuda verandal ning taastada jõuvarusid ühe tõeliselt magusa ning suussulava koogiga. Kõrvale tass koorega kohvi ning katkematu linnulaul.
Koogi tegin neljakandilisse väiksesse leivavormi (24x10cm), nii et suurema vormi (või suuremate aiatööde:)) korral tuleks koostise koguseid suurendada. Kuna leivavorm ei ole lahtikäiv ning ma ei vooderdanud seda eelnevalt küpsetuspaberiga (tundus ebamugav ning tüütu), siis oli koogi vormist kättesaamine pisut raskendatud ja seega ei ole pildiloleval koogitükil ka kahjuks väga kaubanduslikku välimust. Maitse õnneks kompenseeris visuaalse vajakajäämise.

Põhi: 
75g nisujahu    
50g külma võid
1 spl suhkrut
1 spl kartulitärklist
1,5 spl külma vett
näpuotsaga soola

Kate:
5 pirni
70 g muscovado suhkrut
peotäis kreeka pähkleid
0,5 tl kaneeli
0,5 tl riivitud ingverit

Põhja jaoks näpi koostisained kokku, viimasena lisa vesi ning sega läbi. Pane tainas toidukilesse ning lase 15 minutit külmas seista. Suru tainas (eelnevalt küpsetuspaberiga vooderdatud) koogivormi põhja ning külgedele ja eelküpseta, kuni põhi on pealt tahenenud ning värvi muutnud, kuid mitte veel pruun.

Samal ajal koori pirnid ning lõika need piisavalt paksudeks sektoriteks, et need pannil segades kohe ei laguneks. Riivi ingver peenene riiviga ning purusta kreeka pähklid kergelt käte vahel. Tõsta pann tulele, sulata suhkur, lisa kaneel ja ingver ning sega. Vala suhkru hulka pirnid ja pähklid ning kuumuta segades paar minutit.

Võta koogipõhi ahjust ning tõsta põhjale pirnitükid, pannilejäänud karamell vala pirnidele. Pane kook tagasi ahju ning küpseta, kuni taignaääred on kuldpruunid.


No comments:

Post a Comment