Monday, April 16, 2012

Kõrvitsagratään - päikseline argiõhturoog

Kõlab ju uhkelt? Aga kas toit maitseb ka paremini, kui anda sellele uhke nimetus? Jõuan välja ikkagi selleni, et kõige olulisem on sisu. Iga asja puhul.
Ühel sombusel pärastlõunal on aga äraütlemata tore võtta ahjust välja väiksed auravad vormikesed säriseva ning erksavärvilise (maakeeli öeldes) vormiroaga. Ja ega toidu välimus vähemtähtis ole. Väikestes portsjonvormides serveeritud gratään pakub lisaks maitsele silmailu küll, murrab argiõhtu söögirutiini ja loob natuke pidulikuma meeleolu. Serveerimisel tasub ettevaatlik olla, kuna vormid on ahjust võttes väga kuumad.
Pidin ikka järele uurima, mis asi see gratään siis täpsemalt on. EKI keelenõuanne annab järgmise vastuse: see on 'gratineeritud toit'.
Gratineerima tähendab 'keedu- v hauderooga ahjus pruunistumiseni üle küpsetama'. 
Sel juhul klassifitseeruvad mu kõrvitsavormikesed eelpoolmainitud võõrsõna alla küll.
Mulle meeldib pehme kõrvitsa ning krõmpsuva pähkli kooslus, põhimõtteliselt võib aga pähklid ka lisamata jätta.
Koostis (oleneb vormide suurusest, 4 portsjonit):
umbes 400 g puhastatud kõrvitsat
1 sibul
3 küüslauguküünt
2 muna
kohvikoort
soola-pipart
Tandoori masala maiseainesegu
basiilikut
seedermänniseemneid
maapähkleid
Forte juustu
võid

1. Sulata pannil või ning hauta sibul ja küülauk selles klaasjaks, lisa maapähklid ning näpuotsaga soola. Vala juurde kõrvitsakuubikud ning hauta aeg-ajalt segades, kuni kõrvitsatükid on poolpehmed ning hakkavad kergelt lagunema. Võta pann tulelt.
2. Määri vormid võiga. Klopi lahti munad, lisa kohvikoor, maitsesta soola, pipra ja masala maitseaineseguga. Lisa basiilik.
3. Jaota kõrvitsatükid vormidesse ning vala muna-kooreseguga üle. Raputa vorme kergelt, et munasegu ühtlaselt jaotuks. 
4. Küpseta ahjus umbes 15 minutit, kuni munasegu on tardunud.
5. Kui gratään hakkab pruunistuma, raputa peale seedermänniseemneid ning juust ja pane vormid veel korraks ahju, kuni juust on sulanud. Head isu!



No comments:

Post a Comment