Monday, May 21, 2012

Makroonide lummuses

Kui mõnel õhtul peaks olema aega ja tahtmist tegeleda näiteks perfektsuse tagaajamisega, siis on makroonide valmistamine just õige tegevus. 
Kuigi maitsel polnud viga (mandlid, suhkur ja sidrunikreem - mmm...), siis pean ausalt tunnistama, et ei saa oma esimest makroonitegu päris õnnestunuks lugeda. Kuna makroonide küpsetamise näol on tegemist aga tõesti peaaegu et raketiteadusega, siis olen ainult mõõdukalt pettunud. Vigade analüüsimise tulemusena arvan, et õnnestumisele aitaks kindlasti kaasa ahjutermomeetri muretsemine (täpsus, ikka see täpsus...). Kuna mu ahi endiselt kraade ei näita, mis pole varem ka suureks probleemiks osutunud, siis reguleerisin küpsetamiseks vaja mineva 160 kraadi paika tunde järgi. Tunne aga ütleb, et see tunne võis mind ka petta ning seepärast ei võtnud esimene plaaditäis makroone liiga madala temperatuuri tõttu "jalgu alla". Tegemist on aga puhta oletusega, millele saab kinnitust vigade paranduse sisse viimise teel. Kui see ühel ilusal päeval muidugi juhuma peaks. Samuti kerkisid esimese plaaditäie puhul koorikud kuplisse ning ahjust välja võttes pealispind pragunes ja murenes. Nii et huvitav, kas ka see viga on õige temperatuuri juures küpsetamisega parandatav?
Ohkasin kergendatult, kui järgmised plaaditäied nägid välja nii nagu peab - jalad olid kõigil ilusti all ja kuppel pealt sile ning mitte liiga kumer. Makroonide ajaloo kohta on võimalik pikemalt lugeda Wikipediast ning palju kasulikke näpunäiteid leiab Nami-nami foorumist makroonidele pühendatud teema alt.
Aga asugem asja juurde...
Koostis:
Munavalge 90 g
Mandlid 110 g
Tuhksuhkur 200 g
Suhkur 30 g

Sellest kogusest peaks saama (kui on normaalse suurusega ahi, siis) kaks plaaditäit makroone. 
Makroonide tegemisks on soovitav kaaluda koostisained äärmise täpsusega, seejuures peaks ära kaaluma isegi munavalge koguse. 90 g munavalget sain täpselt kolmest munast.
1. Jahvata kohviveskis mandlid peeneks ning suru saadud puru läbi peene sõela kaussi. Mis sõelale jäi, lase uuesti kohviveskis peenemaks ning korda protsessi.
2. Sõelu mandlijahu hulka tuhksuhkur ning sega läbi.
3. Vahusta munavalged tugevaks vahuks. Alusta vahustamist keskmisel kiirusel, lisa suhkur ja jätka suuremal kiirusel, kuni munavalgetest on moodustunud tugev vaht. Kui on soov lisada kakaopulbrit või mõnd muud pulbrilist toiduvärvi või lisandit, siis tuleks seda teha pärast vahustamise lõpetamist madalal kiirusel.
4. Sega mandli-suhkrusegu munavalgete hulka. Segu ei tohiks segada liiga palju, nii et see muutuks vedelaks ega ka mitte liiga vähe, muidu tõmbavad makroonid küpsetades pealt kuplisse. (Kuna minul kippusid nad ka pigem kuplisse kerkima, siis panin vigade parandusse kirja, et järgmine kord tuleks segu pisut rohkem segada, et tainast rohkem õhku välja saada). Segu peaks olema magma konsistentsiga ning valguma küpsetuspaberil nii, et moodustuks makroon.
5. Kata ahjuplaat küspetuspaberiga ning joonista küpsetuspaberile rõngad ette, et oleks lihtsam tainast ühtlaselt plaadile jaotada. Mina joonistasin umbes 4 cm läbimõõduga rõngad.
6. Täida kondiitripress ettevaatlikult taignaga ning proovi taigen ringikeste sisse pressida. Algul vajab ümmarguste ringide saamine pisut harjutamist. 
7. Jäta makroonid umbes tunniks tahenema, et peale moodustuks nn nahk. See on vajalik, et pealispind ei kerkiks hiljem kühmu.
8. Pane ahi 160 kraadi juurde soojenema. Küpsetamise aeg peaks olema 7-12 minutit ning kuskil 3-5 minuti möödudes peaksid hakkama küpsetistele moodustuma "jalad". Ahjust väljavõtmise õige hetke tabamiseks on soovitav lausa ahju kõrval passida, sest küpsetamise tulemusena ei tohiks makroonid värvi muuta, ammugi mitte kõrbema minna.
Lase valmis makroonidel pisut jahtuda ning valmista meelepärane täidis. Kuna võikreemid pole minu rida ning külmkapist vaatas vastu kolm järelejäänud munakollast, siis valmistasin täidiseks lemon curdi.

Lemon curd:
3 munakollast (ehk siis need, mis valgetest järele jäid :))
1 suurema sidruni koor ja mahl
150 g suhkrut
ca 60 g võid

Klopi munakollased suhkruga lahti, lisa sidrunimahl ning -koor. Tõsta kauss kuuma veevanni kohale, nii et kausi põhi veega kokku ei puutuks. Kuumuta segu pidevalt kloppides, kuni see pakseneb.
Pane ühele makroonipoolele täidist ning kata see teise poolikuga.
Kokkuvõtteks võib öelda, et makroonid maitsesid hästi, hamba all oli tunda jahvatatud mandlitükikesi ning sidrunikreem tõmbas suure magususe tagasi ja andis juurde parajat mahlakust. Välimuse ja teostuse kallal võib aga veel kõvasti norida ning järgmine kord võiks kirkamate küpsetiste saamiseks ning suurema silmailu nimel ka mõne loodusliku toiduvärviga katsetada.
Makroonidel on soovitav lasta enne mekkima asumist 24 tundi tõmmata ning hoides neid kinnises karbis jahedas säilivad nad nädala. Mõnusat katsetamist!

Ja väike näide tüüpilisest Prantsusmaa kohvikust :)

1 comment:

  1. Müts maha Teie nokitsemisvõime ees :) Järgmine kord siis safranikollased makroonid ;)Sidrunivõie seal vahel tundub tõeliselt hea mõte.

    ReplyDelete